LightScribe (Simple Labeler i LaCie) a Ubuntu Natty, i com afegir aplicacions al launcher d’Ubuntu

LightScribe és una tecnologia desenvolupada per HP i LiteOn que permet gravar sobre el CD/DVD mitjançant el làser de la gravadora de CD/DVD. Per tant necessitarem que la nostra gravadora de CD/DVD disposi d’aquesta tecnologia (no us preocupeu, hi ha enganxines per tot arreu) i també caldrà comprar CDs o DVDs preparats per poder-hi gravar amb aquesta tecnologia (per saber-ne més: article a la Wikipedia o aquest altre molt bon article).

Per poder utilitzar la tecnologia Lightscribe a Linux (i en aquest cas, a Ubuntu), podem usar dos programes (malauradament cap dels dos és programari lliure): Lightscribe Simple Labeler i Lightscribe de LaCie… el primer ens pot ser molt útil si no ens volem complicar la vida i volem realitzar un etiquetatge simple, i el segon ens pot servir si volem gravar imatges més sofisticades.

1. Descarregar i instal·lar les aplicacions

1. Lightscribe Simple Labeler

Per poder instal·lar-lo haurem de fer-ho amb dos paquets .deb. El primer paquet el podrem descarregar des d’aquest enllaç (que trobareu en aquesta pàgina junt al paquet .rpm), o bé si ho preferim, introduint aquesta comanda al Terminal

wget http://download.lightscribe.com/ls/lightscribe-1.18.10.2-linux-2.6-intel.deb

A continuació instal·larem el paquet .deb descarregat; des de Nautilus, botó dret del ratolí sobre el fitxer i selecciona l’opció “Instal·la amb gestor de paquets gDebi”, i des del Terminal pot realitzar-se el mateix amb la següent comanda (des del directori en què hi tenim el fitxer .deb):

sudo dpkg -i lightscribe-1.18.10.2-linux-2.6-intel.deb

El segon paquet, igual que abans, el podrem descarregar des d’aquest enllaç, (que trobareu en aquesta pàgina junt al paquet .rpm) o bé si ho preferim, introduint aquesta comanda al Terminal

wget http://download.lightscribe.com/ls/lightscribeApplications-1.18.6.1-linux-2.6-intel.deb

Després instal·larem el paquet .deb descarregat amb Nautilus, o bé des del Terminal amb la següent comanda (des del directori en què hi tenim el fitxer .deb):

sudo dpkg -i lightscribeApplications-1.18.6.1-linux-2.6-intel.deb
 

Amb això ja tindrem instal·lat el LightScribe Simple Labeler, i ara és possible que no t’aparegui per enlloc, com l’executo? Trobaràs l’aplicació en aquesta ruta (que és el que hauríem d’escriure al Terminal per fer córrer l’aplicació):

/opt/lightscribeApplications/SimpleLabeler/SimpleLabeler

Per tant, seria lògic crear-se accessos directes per accedir-hi amb més facilitat, ho expliquem una mica més endavant.

2. Lightscribe de LaCie

Per poder instal·lar-lo haurem de descarregar un paquet .rpm i convertir-lo en un paquet .deb. Per poder fer aquesta transformació ens caldrà tenir instal·lat el paquet alien. Podem fer-ho des del Terminal amb la comanda:

 

sudo apt-get install alien

El següent pas serà descarregar el paquet .rpm des d’aquí, o si ho preferim, des del Terminal amb la comanda:   

wget http://www.lacie.com/download/drivers/4L-1.0-r6.i586.rpm

Ara haurem de fer el pas de .rpm a .deb (fer-ho des de la carpeta en què hi tenim el fitxer .rpm o especificar-ne la ruta):

sudo alien 4L-1.0-r6.i586.rpm

Amb aquesta comanda a partir del fitxer 4L-1.0-r6.i586.rpm generarem el fitxer de paquet debian: 4l-1.0-1_i386.deb.
I finalment ens podrem instal·lar el paquet amb l’aplicació per a LightScribe de LaCie (introduïr la comanda des de la carpeta en què hi tenim el fitxer .deb o especificar-ne la ruta):

sudo dpkg -i 4l-1.0-1_i386.deb

El fitxer .rpm també el podem descarregar des de la pàgina de LaCie, però en aquest cas el .rpm que descarregarem serà LaCie LightScribe Labeler 1.0 Linux.rpm, i per poder convertir-lo a .deb amb el alien, n’haurem d’eliminar els espais i el punt (de 1.0). Si fem això, veurem que de totes maneres acabarem obtenint el 4l-1.0-1_i386.deb.

De la mateixa manera que abans, hem de saber que podem trobar l’aplicació a la ruta (és el que hauríem d’escriure al Terminal per a executar l’aplicació):

usr/4L/4L-gui

Però ara, com a mínim tenim la sort de què escrivint 4L-gui al Terminal ja podrem fer córrer l’aplicació, no estarà de més però, crear-nos-en també un accés directe.

2. Crear-ne l’accés directe (a l’escriptori i al botó del launcher)

Per fer-ho hem seleccionat un parell d’icones d’aquesta col·lecció creades per zman3  a DevianART i que es distribueixen com a freeware.

Icona per a LightScribe Simple Labeler
Icona per a LightScribe de LaCie

Per crear l’accés directe a l’escriptori només cal descarregar aquestes imatges (clica sobre la imatge amb el botó dret del ratolí i selecciona “Anomena i desa la imatge”) i desar-les en algun lloc que ens sigui còmode, i a continuació cliquem amb el botó dret del ratolí sobre l’escriptori i seleccionem la opció “Crea una llançadora…”. S’obrirà un diàleg en què hi haurem d’afegir:

  • Tipus: Aplicació
  • Nom: SimpleLabeler
  • Ordre: /opt/lightscribeApplications/SimpleLabeler/SimpleLabeler
  • Comentari: [posem el comentari que desitgem]
  • [Icona]: Anirem a buscar la ruta de l’arxiu amb la icona que acabem de desar.

Ens hauria de quedar una cosa més o menys així:

Cliquem al “D’acord” i ja tindrem l’accés directe a l’escriptori. Per l’aplicació LightScribe de LaCie farem el mateix però canviant-ne el nom, la icona i escrivint a la ordre: 4L-gui.
Per tenir aquestes icones a la barra lateral de l’Unity és molt senzill, si no les volem a l’escriptori movem els accessos directes creats a una carpeta ons no ens molestin i quan els tinguem allà els arrosseguem (clicant sobre d’ells amb el botó esquerra del ratolí) i els deixem anar sobre de la barra lateral de l’Unity… I ja està, així de senzill.
Ara bé, suposem que no volem els accessos directes ni a l’escriptori ni a la barra lateral de l’Unity, però ens seria molt pràctic que quan cliquem sobre el launcher (icona d’Ubuntu a la cantonada superior esquerra, al que també podem accedir amb la tecla Windows) poguéssim trobar aquestes aplicacions escrivint-ne les primeres paraules. Per poder fer-ho el procediment també serà molt senzill.

Clicarem sobre el botó que ens permet apagar el sistema (cantonada superior dreta), en què se’ns desplega un munt d’opcions. Anem a la darrera, “Paràmetres del sistema”. S’obrirà el “Centre de control” on anirem a buscar la opció que diu “Menú principal” (dins de la categoria Personal). S’obrirà el diàleg “Menú principal”, que conté totes les aplicacions ordenades per categories. Seleccionem, per exemple, la categoria “Gràfics” del llistat de l’esquerra. Ens apareixerà alguna cosa semblant a això (podeu observar a la imatge que ja està afegida l’accés directe a LightScribe de LaCie):

Per afegir-hi els nostres accessos directes només cal clicar sobre el botó “Element nou” i s’obrirà un diàleg exactament igual al que hem vist abans per crear l’accés directe a l’escriptori. N’omplim les dades com ho hem fet a l’inici d’aquest apartat 2 de l’article amb les dues aplicacions Simple Labeler i LightScribe de LaCie (en aquest segon, als comentaris hi hem posat LightScribe perquè ens ho trobi per aquest mot quan fem la cerca), i ja les tindrem les dues preparades per cercar-les des del launcher. Ara ja podrem fer la prova:

Fàcil, oi? Amb aquest truc podem forçar al launcher d’Ubuntu que ens cerqui les aplicacions que desitgem. Ara anem a veure el més senzill de tot, el funcionament d’aquestes dues aplicacions.

3. Utilitzar Simple Labeler i LightScribe de LaCie

La veritat és que no cal masses explicacions per fer funcionar aquestes dues aplicacions. Començarem per la més senzilla: Simple Labeler. Ens permet crear de manera més que senzilla etiquetats amb LightScribe per a CDs i DVDs només escrivint el títol de CD i seleccionant una decoració. Suposem que volem crear un CD amb LightScribe per a Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot, el primer pas podria ser aquest:I n’obtindríem aquest resultat (que com veureu no és gaire espectacular):Amb LightScribe de LaCie la cosa també és molt senzilla, però tractarem amb imatges, és per aquest motiu que recomano instal·lar les dues aplicacions, perquè es complementen perfectament. Continuem amb la idea d’etiquetar amb LightScribe un CD per a l’Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot, podríem descarregar-nos una imatge que ens agradi, com per exemple aquesta de Gnome-look. Un lloc on podeu trobar inspiració també, és aquí. Obrirem LightScribe de LaCie, obrim la imatge, n’ajustem la mida i ja estarà llest per copiar la imatge al CD LightScribe!

Aquest seria el resultat final del CD gravat amb tecnologia LightScribe:

Ara només falta esperar 3 dies perquè surti a la llum l’Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot per gravar l’altre cara del CD
😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *