Com re-dimensionar imatges amb el GIMP

Avui parlant amb el meu tiet de Girona descobreixo que un amic seu informàtic li ha instal·lat l’Ubuntu a l’ordinador. Per altra banda m’explica que quan està de viatge i vol publicar al seu bloc, el principal problema que té és re-dimensionar les fotografies que vol penjar-hi. M’ho explica i resulta que ho fa via pàgina web i li suposa una important pèrdua de temps.

Li he dit al meu tiet que li escriuria l’explicació de com fer-ho amb el GIMP, i un altre dia escriuré l’explicació de com fer-ho amb el PICASA.
Ell no m’ha sabut concretar quina és la versió d’Ubuntu que té instal·lat, i la darrera versió l’Ubuntu Lucid Lynx resulta que no porta el GIMP instal·lat per defecte, o sigui:
Pas 1: Saber si tinc el GIMP instal·lat: Hem de mirar a “Aplicacions”, després “Gràfics” i allà haurem de veure-hi “Editor d’imatges GIMP”. Si aquest és el teu cas continua amb el pas número 3. Si no tens el GIMP l’hauràs d’instal·lar (pas número 2).     
Pas 2: Instal·lar el GIMP (via fàcil): Només cal anar a “Aplicacions”, i clicar sobre de “Centre de programari de l’Ubuntu”, des d’aquí podem instal·lar un munt d’aplicacions. Al requadre de dalt a la dreta hi tenim un cercador (el reconeixerem per la lupa), només cal que hi escrivim “gimp” i pulsem l’enter. Apareixeran diverses aplicacions i entre elles l’Editor d’imatges GIMP. El seleccionarem i pulsarem sobre la fletxa que hi ha a la dreta. Això ens portarà a una pantalla on podrem seleccionar l’opció “Instal·la” (caldrà que posem la nostra contrassenya). Un cop acabada la instal·lació ja podrem utilitzar el GIMP.
 

Pas 3: Obrir un arxiu amb el GIMP: L’opció més fàcil és clicar sobre de l’arxiu que vulguem obrir amb el botó dret del ratolí, busquem l’opció “Obre amb…” i llavors ens apareixeran diverses aplicacions que poden obrir l’arxiu, seleccionem l’Editor d’imatges GIMP. Ja tindrem l’arxiu obert amb el GIMP.

Pas 4: Re-dimensionar la imatge: Dins del menú del GIMP només cal buscar la opció “Imatge” i dins d’aquesta “Escala la imatge”. Llavors s’obrirà un quadre similar al que es veu aquí:

 

Només caldrà que modifiquem les mides d’Amplada i d’Alçada als píxels que desitgem. És molt important que la cadena que apareix al costat dret de les mesures estigui unida, això farà que la imatge sempre es re-dimensioni mantenint les proporcions. Si volem distorsionar la imatge podem seleccionar la cadena i veurem com es trenca,  llavors podem canviar les proporcions originals de la imatge.
Quan tinguem les mesures que ens interessen ja podem prémer el botó “Escala”.
Nota: Si volem saber com es veu la imatge amb la seva nova mida real, cal que al menú del GIMP ens assegurem de no tenir-hi cap zoom. Anem a l’opció “Visualitza” i dins d’aquesta, “Ampliació” que haurà d’estar al 100%, que ens indica que l’escala és 1:1.

Pas 5: Desar el nou arxiu. Des del menú del GIMP seleccionem l’opció “Fitxer” i podem seleccionar “Desa” (sobreescriurà l’arxiu, per tant, eliminant l’antic), o bé, “Anomena i desa”, amb què podrem donar-li el nom que vulguem (caldrà posar-hi l’extensió, com per exemple,  imatge.jpeg). Des d’aquesta segona opció també podrem canviar l’extensió del fitxer i convertir-lo per exemple a JPEG.

Amb aquests senzilles indicacions ja haurem après a re-dimensionar una imatge amb el GIMP, que per cert, no només està disponible amb l’Ubuntu (i Linux en general), també pot instal·lar-se sota  Windows i Mac, podeu visitar la seva pàgina oficial, gimp.org.

Per cert, el GIMP sota la meva opinió (i no sóc l’únic) està a l’alçada del famós Photoshop i a més és de CODI OBERT.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *