Còpia de seguretat (backup) de les nostres dades del Facebook, Twitter, GMail, Blogger, WordPress i Delicious

Aquests darrers dies per internet s’ha parlat del possible “tanquem la paradeta” per part de Delicious. Yahoo finalment ha dit que no es tancaria Delicious però que no continuarien el projecte, o sigui que la idea és vendre-ho. Ara bé… I LES MEVES DADES!!!
Les webs 2.0 han portat la possibilitat de què l’usuari desi les seves dades al núvol… però convé de tant en tant baixar del núvol i tocar de peus a terra (traducció: baixar les dades dels servidors i emmagatzemar-ne una còpia de seguretat al nostre disc dur).
Això pot fer-se de diverses maneres i de forma diferent en cada cas, nosaltres explicarem una forma de fer-ho per cadascun dels següents: Facebook, Twitter, GMail, Blogger, WordPress i Delicious.

 

 • Facebook: Amb Facebook podem crear arxius amb tota la informació publicada al nostre mur, tots els missatges, enviats i rebuts, les fotografies, les amistats, etc. Hem d’anar a “Compte” i allà seleccionar l’opció “Configuració del compte”. Allà ens haurem de desplaçar avall fins a trobar on diu “Descarrega la teva informació”, s’ha de clicar a la dreta d’aquest rètol, on diu “més informació”. S’obrirà una pàgina on ens demana que introduïm la nostra contrasenya. Ens diu que quan estigui preparat l’arxiu per descarregar sen’s enviarà un correu electrònic. Quan estigui preparat hem d’anar a aquest mateix lloc a descarregar l’arxiu, abans però ens faran unes curioses preguntes de seguretat (saber de quin dels nostres amics són determinades fotografies). L’arxiu a descarregar és un ZIP que podem descomprimir i ens crearà una carpeta amb els arxius HTML amb la informació, i les imatges. Podem accedir a tota la informació obrint l’arxiu index.html amb el nostre navegador web (Explorer, Firefox, Chrome…).
 • Twitter: Per al Twitter el que proposem és accedir a la web de TweetBackup i allà cliquem sobre “Sign up now – using twitter” per permetre l’accés de la web a la nostre compte de Twitter i un cop ho hem fet clicarem sobre “Login with twitter” on ens demanaran usuari i contrasenya per accedir al nostre panell de control. Allà seleccionem la pestanya que hi diu “Export” i a la dreta tindrem les quatre opcions de tipus de fitxers que tenim per descarregar els nostres tweets: CSV, RSS, Text i HTML. Cliquem sobre la opció desitjada i desem l’arxiu. Aquest arxiu només conté els tweets, no a qui seguim ni qui ens segueix. Recordeu clicar sobre “Sign Out” per sortir. L’ús d’aquesta web no és gratuït del tot: ens demanen que seguim les piulades de @tweetbackup.
 • GMail: Per al GMail necessitarem descarregar una aplicació multiplataforma que ens facilitarà la feina: GMail Backup. Tot i que pot usar-se també en Windows i en Mac, aquí explicaré com fer-ho amb Linux (els que no useu Linux podeu consultar la font d’on he tret la informació aquí). Pels linuxeros prosseguim, en primer lloc cal descarregar l’arxiu des d’aquí: gmail-backup-0.107-linux.zip, i el movem on ens convingui, per exemple a l’Escriptori. Aquí el descomprimim (per exemple cliquem el botó dret sobre l’arxiu i seleccionem “Extreu ací”). Se’ns crearà la carpeta “gmail-backup-0.107-linux” a l’Escriptori. Obrirem el terminal (Aplicacions > Accessoris > Terminal) i anirem a la carpeta en qüestió amb la comanda (cal canviar “Escriptori” pel directori escollit):
  cd Escriptori/gmail-backup-0.107-linux

  Ara ja estem en disposició d’executar la comanda, que seguirà l’estructura següent:

  sh gmail-backup.sh backup directori_destí usuari@gmail.com contrasenya AAAAMMDD AAAAMMDD

   

  On cal canviar directori_destí pel directori de destí desitjat (per exemple, /home/konfrare/Documents/Backups), usuari pel nostre usuari a GMail (per exemple, konfrare@gmail.com), contrasenya per la contrasenya del nostre usuari a GMail (per exemple, K1234), i dues dates: AAAAMMDD per la data d’inici (per exemple el 15 d’agost de 2010 seria 20100815) i AAAAMMDD per la data final del backup (per exemple, l’1 de gener de 2011 seria 20110101). En aquest cas hauríem d’escriure:

   

  sh gmail-backup.sh backup /home/konfrare/Documents/Backups konfrare@gmail.com K1234 20100815 20110101

  El que ens farà aquesta comanda és guardar tots els correus electrònics entre el 15 d’agost de 2010 i l’1 de gener de 2011 de la compte konfrare@gmail en arxius amb extensió EML (cada correu un arxiu) a la carpeta /home/konfrare/Documents/Backups.

  La comanda per restaurar els correus segueix la següent estructura:

  sh gmail-backup.sh restore directori_on_hi_ha_arxius usuari@gmail contrasenya

   

  El programa crea un fitxer anomenat stamp on es desa la data del darrer correu (amb format AAAAMMDD), de manera que un segon backup començaria on va acabar el primer. Cal tenir en compte que és  requisit imprescindible per poder realitzar els backups tenir l’IMAP habilitat al nostre compte de GMail (Podem revisar-ho entrant al nostre compte de GMail i a “Configuració” seleccionarem “Reenviament i POP/IMAP” i dins d’aquí a l’apartat “Accés IMAP” podrem veure si tenim l’opció habilitada o no).
 • Blogger: Al nostre panell d’administració anirem a la pestanya que hi diu “Configuració”, i dins d’aquesta a l’apartat “Eines del bloc” seleccionarem la opció que diu “Exporta el bloc”, s’obrirà una finestra on haurem de prémer el botó que diu “Baixa el bloc”. Podrem desar així a la carpeta que desitgem l’arxiu XML generat que contindrà tota la informació del bloc (excepte les imatges). Si a més a més has editat l’HTML o has realitzat configuracions molt personals en el disseny, fóra bo que desessis l’HTML, per fer-ho vés a “Disseny”, aquí dins seleccionem la pestanya que hi diu “Modifica l’HTML” i clicarem sobre la opció “Baixa ara la plantilla” per tenir el codi del disseny al nostre disc dur en un document HTML.
 • WordPress: Al nostre panell d’administració del bloc cliquem sobre la opció “Administrar” i a continuació “Exportar”, es crearà un arxiu amb format WordPress RSS Extendido (WXR) que és el que conté tota la informació del nostre bloc. Cal desar aquest fitxer. Al igual que Blogger, les imatges no quedaran desades en aquest document. Per més informació et recomanem que visitis aquest enllaç: http://codex.wordpress.org/es:Copias_de_seguridad_de_WordPress
 • Delicious: Del menú principal seleccionarem l’opció “Settings” i a l’apartat “Bookmarks” clicarem sobre l’opció “Export/Backup Bookmarks”. Podem escollir si volem incloure-hi les etiquetes (“include my tags”) i les notes (“include my notes”) i podem afegir a tots els marcadors que exportarem una nova etiqueta. Quan tenim això configurat només cal clicar el botó “Export”. Es generarà un arxiu HTM que podrem obrir amb qualsevol navegador web.

 

Per cert, esperem tenir Delicious (tal com és ara) per molts anys, però per si de cas nosaltres ja hem provat possibles programes substituts. Hem traspassat tots els nostres marcadors de Delicious a Diggo (visiteu-los a http://www.diigo.com/user/Konfrarealbert?type=bookmark).
Si la informació t’ha estat útil, siusplau ens ho fas saber amb un comentari. També agraïriem que qualsevol que utilitzi algun mètode diferent ens ho faci saber també a través dels comentaris.
 
Aquest és el propòsit que et fem perquè el 2011 no sigui l’any en què vas perdre les teves dades…
Gràcies i BON ANY 2011

2 thoughts on “Còpia de seguretat (backup) de les nostres dades del Facebook, Twitter, GMail, Blogger, WordPress i Delicious

 1. Eii! és prou interessant, ja que és un toc d'atenció a la relaxació que tots tenim en anar escampant les nostres dades amb tota la facilitat i felicitat del món, i fins i tot diria que amb certa ingenuïtat (i jo el primer!), sense tenir cura ni on ni com les guardem. De fet ja se m'ha girat feina!!
  Bona entrada d'any!!

 2. Hola! jo m'he fet la còpia de seguretat del Facebook, es guarden les fotos, els videos i els comentaris que s'han fet a les mateixes! és un moment fer-la!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *