Wammu (i Gammu): Connectar i sincronitzar les nostres dades del telèfon mòbil a l’Ubuntu

Avui presentarem l’aplicació Gammu i la seva interfície gràfica Wammu que ens permetran sincronitzar les dades del nostre telèfon mòbil a l’Ubuntu, podrem editar (segons el model) les trucades, els contactes, els missatges, el calendari i les tasques.
[GW]ammu suporta i funciona amb molts models de diferents marques: Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, Siemens, Alcatel, etc.

En primer lloc, el més important és comprovar si el nostre model de telèfon mòbil està suportat per [GW]ammu; per veure-ho podem consultar la base de dades a http://wammu.eu/phones/.Cal que entrem en primer lloc al fabricant (per exemple, Sony Ericsson), i després al model (per exemple, W595); en aquesta pàgina veurem una informació en el següent format (a l’apartat titulat “Configuration”):

 

Aquest tipus de text és el que després d’instal·lar Wammu trobarem al fitxer ocult .gammurc a la nostra carpeta d’usuari i en parlarem més endavant.
En primer lloc instal·arem Wammu des del Centre de Programari de l’Ubuntu, i Gammu des del Gestor de paquets Synaptic. Podem fer-ho tot d’una volada des del Terminal escrivint:

 

sudo apt-get install wammu gammu

 

Un cop instal·lat podem executar-lo des de Aplicacions > Accessoris > Wammu. i (com que encara no existeix el fitxer .gammurc) ens dirà que no hi ha cap telèfon instal·lat i ens oferirà obrir el Configurador (Wammu Phone  Configuration Wizard), li direm que .
El primer que ens demanarà és tenir el telèfon connectat a l’ordinador, per exemple a través d’USB o per Bluetooth. Ens assegurem de tenir-ho tot preparat i cliquem a la Cerca automàtica del telèfon i cliquem a “Següent”, llavors ens demana si volem cercar a través de tot tipus de connexions o en volem especificar alguna. Seleccionem el que creiem convenient i cliquem a “Següent”. Ara haurem d’esperar que ens localitzi el telèfon…
Si tot ha anat bé tindrem el telèfon connectat a l’ordinador (i podrem deixar de llegir els 2 punts següents), però si ens hagués aparescut algun missatge d’error, alguns consells.
 • Mirem què ens retorna la comanda al Terminal:
  gammu identify
  Si ens retornés que no tenim permisos fem un sudo gammu identify. Des d’aquí veurem si el telèfon ha estat ben detectat, mostrant-nos la marca, model, firmware, hardware,etc…Si ens apareix tota aquesta informació però el Wammu no ens detecta el telèfon mòbil potser està mal configurat (mira el següent punt).
 • Tornem a mirar què hi deia a l’apartat “Configuration” del nostre model de telèfon mòbil des de la pàgina http://wammu.eu/phones/ i comprovem que coincideix amb el que hi diu al nostre arxiu de configuració .gammurc. Per obrir aquest arxiu tenim dues vies. La primera consisteix en obrir la nostra Carpeta d’inici i prémer Control+H (per veure les arxius ocults), llavors busquem l’arxiu .gammurc i quan el trobem cliquem el botó dret del ratolí i la opció “Obre amb gedit”. Ja tenim accés a l’arxiu. A través de Terminal podem obrir-lo escrivint:
  gedit /home/nom_usuari/.gammurc
  On substituïrem nom_usuari pel nostre nom d’usuari. El que apareix després de PORT és com connectem el telèfon (per USB apareixerà quelcom tipus /dev/ttyACM0, per Bluetooth /dev/rfcomm0, per Infrarojos /dev/ircomm0, i per COM1 quelcom com /dev/ttyS0) i el que apareix després de CONNECTION és el que ens hem d’assegurar que tenim igual que a la pàgina del nostre model. Si ho tenim diferent ho canviem i desem l’arxiu .gammurc (clicant a Fitxer>Desa o bé prement Control+S) i tornem a iniciar el Wammu. Per exemple, amb el Sony Ericsson W595 el meu .gammurc deia:

  Aquesta configuració no funcionava i vaig haver de canviar-la per:
   
  En el cas dels USB, per exemple, és important connectar-lo sempre al mateix port perquè sinó la configuració varia (el primer port: /dev/ttyACM0, el segon /dev/ttyACM1, el tercer /dev/ttyACM2 i etc.) i és una variable a tenir en compte perquè tot funcioni correctament.
  Si necessitem més ajuda per configurar l’arxiu .gammurc podeu consultar a la documentació de l’Ubuntu: aquí.

Suposem que ja hem aconseguit arrencar el Wammu sense missatges d’error estranys, ja hauríem de poder clicar sobre “Telèfon” i després “Connecta” i després d’un missatge sen’s informa de què ja estem connectats (si no és així repassa la configuració, en els 2 punts anteriors).

Ara ja ens podrem moure pels menús “Recupera” (passar informació de contactes, missatges, etc. del telèfon a l’ordinador), “Crea” (introduïr nova informació al telèfon des de l’ordinador) i “Backups” (per fer còpies de seguretat de les dades que prèviament hem passat del telèfon a l’ordinador).

I per acabar cal saber que tot el que féu amb el Wammu podeu fer-ho a través de Gammu des del Terminal, per exemple podeu enviar un SMS (naturalment amb el mòbil connectat) escrivint al Terminal:

sudo echo “text_de_l’sms” | gammu –sendsms TEXT nº_de_mòbil

On canviarem text_de_l’sms pel text del missatge que volem enviar, i nº_de_mòbil pel número de mòbil del destinatari del missatge, no modificarem on hi diu TEXT.

Un bon manual sobre el que podem fer amb Gammu des del Terminal el trobarem aquí.

Esperem que hagi estat d’utilitat!

 

1 thought on “Wammu (i Gammu): Connectar i sincronitzar les nostres dades del telèfon mòbil a l’Ubuntu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *