Projecte (amb pressupostos) de XOLN Guifi·net a La Palma de Cervelló i presència als programes electorals

L’aventura de Guifi·net a La Palma va començar el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre en el marc de la Fira del Mineral i de la Pedra en què des de La Konfraria de La Vila del Pingüí vam realitzar una recollida de signatures per la creació d’una XOLN amb Guifi·net a La Palma de Cervelló. El ressò que va tenir la iniciativa (310 signatures recollides en 2 dies, veure article) va ajudar-nos a començar a treballar en el projecte.

Vam reunir-nos amb l’equip de govern (LPS-PSC) un mes més tard (el 24 de novembre), i també amb l’oposició, CIU (el 30 de novembre) per explicar-los sobre Guifi·net i el seu funcionament. L’acollida de la proposta va ser bona en ambdós casos.
També vam decidir recollir tota l’activitat que estàvem portant a terme i fer-la pública a la web perquè qui ho desitgés pogués saber en tot moment en quin punt es troba el projecte, web que hem anomenat agenda-full de ruta de Guifi·net a La Palma de Cervelló.
Els mesos des del novembre a l’actualitat han servit per anar-nos endinsant en el funcionament de Guifi·net, aclarint idees, projectant nodes i configurant un projecte marc perquè a tothom li fos més fàcil entendre de què estàvem parlant. També en aquests mesos hem anat augmentant el nombre de participants i col·laboradors en el projecte. Vam realitzar una segona reunió amb l’equip de govern (LPS-PSC) el 23 de febrer de 2011 per exposar-los un primer esborrany de projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma de Cervelló.
 

Ara estem a una setmana de les properes eleccions municipals, el dissabte que ve, 22 de maig. Per la nostra sorpresa LPS (La Palma Sempre) ha inclós en el seu programa electoral el compromís de desenvolupar el projecte Guifi·net a La Palma de Cervelló. Això ens anima a fer públic el projecte que hem redactat perquè tots els palmarencs i palmarenques puguin saber de què s’està parlant exactament.

Clica sobre el botó per accedir al PDF penjat a GoogleDocs. Pots descarregar el document clicant Control+P i s’obrirà el PDF llavors només cal desar-lo on desitgis. El document es distribueix sota una llicència Creative Commons 3.0

 

Volem agraïr a Gil F. el temps que ens va dedicar per iniciar-nos en Guifi·net, i a Salvador S. de Guifi·net Corbera de Llobregat pel seu suport tècnic per poder redactar el projecte, als companys de Cervelló amb els que ens hem donat suport, a tota la comunitat de Guifi·net en general, i en particular a tots els palmarencs que d’una manera o d’una altra estan col·laborant amb aquesta iniciativa.

La presència de Guifi·net als programes electorals ha estat la següent:

La Palma Sempre (LPS): Actualment forma equip de govern amb el PSC, i té 5 regidors. Al seu programa textualment diuen que adquireixen el compromís de “Desenvolupar un projecte de xarxa lliure, oberta i gratuïta d’accés a internet (Guifi.net)”. Cal fer menció a què des de La Konfraria ja hem realitzat aquesta tasca, per tant posem a disposició de LPS el nostre projecte. És rellevant que s’ha canviat el “neutral” (de la N de XOLN) per “gratuïta”, i a més a més, s’afegeix “d’accés a internet”. Per tant entenem que el compromís no només consisteix en ajudar a desplegar una XOLN, sinó que a més assumeix la construcció d’algun proxy municipal i no es faria pagar per la sortida a internet a través d’aquest. No s’especifica si els palmarencs tindrien accés a aquesta sortida d’internet, però tampoc es diu el contrari. Pots trobar La Palma Sempre a Blogger i Facebook per contactar amb ells i preguntar-los sobre aquest assumpte. 
Convergència i Unió (CIU): Actualment està a l’oposició i conta amb 5 regidors. Al seu programa, la proposta número 41 diu textualment: “Instal·larem WIFI de gran abast a tots els equipaments municipals per garantir la connexió a Internet sense fils”. La proposta de CIU no ens parla ni de XOLN ni de Guifi·net, sinó només de WiFi. Des del nostre punt de vista estaria molt bé que els equipaments municipals oferissin internet a través de WiFi, però cal esmentar que això és possible fer-ho a través d’una XOLN Guifi·net què aportaria moltes més possibilitats a l’usuari final i una major flexibilitat per decidir quin ús fer de la xarxa, com connectar-se, etc. El fet de què es mencioni que cal “garantir la connexió a Internet sense fils” ens sobta perquè des del nostre punt de vista és un element sense massa importància (de fet, nosaltres amb Guifi·net proposem connexions teulada-teulada en què hi hauria cablejat fins a l’interior de la vivenda) ja que el considerem una possibilitat tècnica més de connexió entre d’altres possibles. El número 6 de la llista de CIU La Palma ha participat activament en la creació del projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma (des del març). En la darrera carta que ha repartit CIU La Palma per demanar el vot hi podem llegir la següent frase: “La col·laboració amb totes les iniciatives de la societat civil i de les entitats, des de la base més tradicional fins a les de naturalesa més adreçades a l’atenció a les persones, o les que aposten per les tecnologies de la societat de la informació i de la comunicació, trobaran un compromís de govern inequívoc per impulsar-ne les seves iniciatives”. D’aquest paràgraf se’n pot treure la lectura de què es recolzarà un desplegament de Guifi·net. Pots trobar CIU La Palma a la seva web, a Blogger, a Facebook i a Twitter per contactar amb ells.

Partit Socialista Català (PSC): Actualment forma equip de govern amb LPS, i té 1 regidor. Al seu programa no apareix per enlloc Guifi·net, però tampoc es fa cap referència a cap tipus de xarxa municipal amb o sense fils. En l’acte central de campanya (divendres 13 de maig) PSC La Palma va dir públicament durant la presentació del programa, que donaria “suport a la iniciativa de desplegar una xarxa Guifi·net”. El número 2 de la llista de PSC La Palma ha participat activament en la creació del projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma (des de l’octubre). La presència del PSC La Palma a la web és gairebé inexistent, deixem aquí l’enllaç de la candidatura per a aquestes eleccions.

Una curiositat és que ni LPS ni CIU que s’han atrevit a comprometre’s amb temes de noves tecnologies, parlant d’accés a internet i de la creació de xarxes municipals, en cap cas han fet menció a les possibilitats de la fibra òptica, que també seria factible instal·lar amb Guifi·net (i per tant essent part de la XOLN).
Malgrat que la presència de Guifi·net als programes electorals només sigui en el de la LPS, ens consta que tots els partits recolzarien el desenvolupament del desplegament d’una XOLN amb Guifi·net a La Palma de Cervelló…

Per tant, esperem que guanyi qui guanyi el 22 de maig, puguem construïr una Xarxa Oberta, Lliure i Neutral amb Guifi·net a La Palma de Cervelló amb el suport de l’Ajuntament de La Palma.

El text de color blau correspon a una correcció realitzada el 15 de maig de 2011. 
El text de color verd correspon a una correcció realitzada el 20 de maig de 2011.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *