De fotografia a dibuix fet amb llapis de colors amb Gimp i G’MIC

Actualització 08/01/13: El tutorial original pertany a Ramón Miranda i es distribueix sota una llicència Creative Commons BY-NC-SA, però malauradament la gent del Nepal Open Source Klub s’han descuidat l’atribució. Aquesta menció pretén fer justícia amb la tasca del Ramón, podeu consultar el seu tutorial des d’aquest enllaç.

*****************

Tothom sap que amb l’editor lliure d’imatges GIMP es poden crear efectes espectaculars, ara bé, l’altre dia la gent del Nepal Open Source Klub van explicar en una entrada al seu bloc un efecte especialment espectacular que pot realitzar-se amb poc més que dos clics. Evidentment, recomano que els seguiu a través de Twitter a @open_nosk.

La seva entrada està molt ben feta, o sigui que pràcticament em limitaré a traduir-la i a aplicar l’efecte a una imatge de La Palma de Cervelló, però us recomano que la visiteu perquè podreu veure la imatge que ells han triat pel tutorial, l’entrada és «Colored Pencils effect with Gimp 2.8 and G’MIC».

L’efecte consisteix en convertir una fotografia en un dibuix realitzat amb llapis de colors.

Suposem que tothom ja coneix el Gimp, si no és el cas podeu visitar-ne la seva pàgina web, i podreu descarregar el Gimp en català a Softcatalà, si utilitzeu Linux probablement podreu instal·lar-lo directament des dels repositoris.
Aclarit això, el primer que haurem de fer és descarregar el plugin pel Gimp G’MIC, realitzat per David Tschumperlé i col·laboradors i que es distribueix sota una llicència CeCILL (compatible amb la llicència GPL), podeu fer-ho des d’aquesta pàgina:

http://gmic.sourceforge.net/gimp.shtml

En el cas de Linux descarreguem un fitxer ZIP que cal descomprimir, i obtindrem una carpeta amb dos fitxers: gmic_gimp i README.
Aquests fitxers cal copiar-los a la carpeta plugins del Gimp, que trobarem a:

/home/usuari/.gimp-2.X/plug-ins 

La X refereix a la versió del Gimp, en el nostre cas gimp-2.8, i usuari al nom d’usuari que tinguem. Cal fer notar que la carpeta .gimp-2.X té un punt al davant, i per tant és oculta, cal fer clic a Control+H per veure-la.
A la pàgina de G’MIC fan referència a què ens cal tenir instal·lades les llibreries libfftw, libpng i zlib. Per comprovar-ho podem utilitzar -en el cas d’Ubuntu- el «Gestor de paquets Synaptic» i cercar cadascuna d’aquestes llibreries per saber si les tenim instal·lades.
Arribats a aquest punt, ja estem en disposició d’aplicar l’efecte. Nosaltres hem escollit aquesta imatge de La Palma de Cervelló feta des del camí del Camp Vell a Can Llopart (veure ubicació a OSM) que ens permet veure el Passeig del Roure, els horts, el nucli urbà i al fons les penyes de Fontpineda:
Primer de tot obrirem la imatge amb el Gimp, i si la imatge té molts detalls, podeu difuminar-la una mica. Això es fa aplicant Filtres > Difumina > Difumina.
Ara és hora d’aplicar el primer filtre, abans però, duplicarem la capa de la imatge. Això es fa des de Capes > Duplica la capa, o des de la caixa de capes fent clic amb el botó dret sobre la capa que es vol duplicar i seleccionant «Duplica la capa».
Seleccionarem la capa del damunt de tot i anirem a Filtres > G’MIC. S’obrirà una finestra on haurem de desplegar el menú «Black & White» per marcar l’opció de filtre «Hard Sketch».
Ara toca modificar els paràmetres, que els situarem en:
  • Amplitude: 4000 (el màxim)
  • Density: 100 (el màxim)
  • Smoothness: 1.00
  • Opacity: 0.02
  • Edge: 0.00 (el mínim)
Les dues caselles («Fast approximation» i «Negative») les deixarem sense marcar.
Farem clic a «Aplica» i quan acabi a «D’acord» i ens apareixerà el resultat:
Al diàleg de les «Capes» ens assegurarem de tenir la capa sobre la que hem aplicat l’efecte seleccionada i obrirem el desplegable «Mode» que per defecte està en «Normal» per canviar-lo a «Llum suau».
Quan ho hàgim fet duplicarem aquesta capa per maximitzar l’efecte. El que hem fet ara ha estat imitar la textura, a nosaltres ens ha quedat una cosa com aquesta:
El següent pas serà imitar el contorn. Per fer-ho duplicarem altra vegada la capa amb la fotografia original, i aquesta capa la portarem al capdamunt de les capes. Seleccionarem aquesta capa i tornarem a anar a Filtres > G’MIC > Black & White > Hard Sketch.

Ara els paràmetres els situarem en:
  • Amplitude: 700
  • Density: 100 (el màxim)
  • Smoothness: 0.40
  • Opacity: 0.02
  • Edge: 1.20
Marcarem la casella «Fast approximation».
La casella «Negative» la deixarem sense marcar.
Farem clic a «Aplica» i quan acabi a «D’acord»:

Per acabar al diàleg de les «Capes» canviarem sobre aquesta darrera capa altra vegada l’opció «Normal» del desplegable «Mode» per «Llum suau».

I amb això ja haurem acabat la nostra conversió a dibuix fet amb llapis de colors, des del meu punt de vista, un efecte espectacular:

Ara ja es tracta de què cadascú explori les possibilitats que afegeixen la gran quantitat de filtres del plugin G’MIC al Gimp, encara que jo ara per ara em considero fan d’aquesta combinació de valors «màgica» dels nois del Nepal Open Source Klub als paràmetres de «Hard Sketch», aquí us en deixo algunes mostres més (a partir de fotografies realitzades pel Josep Balsas el Dia de la Llibertat del Programari –Software Freedom Day– 2012 que organitza La Konfraria de la Vila del Pingüí a La Palma de Cervelló):

Els valors dels paràmetres de «Hard Sketch» en ambdues fotografies han estat exactament els mateixos que s’han mostrat al tutorial (i que defineixen els nois de NOSK), per tant, com veieu és una combinació fantàstica.

Espero que us hagi agradat 😉

1 thought on “De fotografia a dibuix fet amb llapis de colors amb Gimp i G’MIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *