OsmAnd: Guiatge per veu en català

La meva aplicació preferida per utilitzar les dades d’OpenStreetMap amb Android és sens dubte l’OsmAnd. L’OsmAnd treu tot el suc a la base de dades d’OpenStreetMap, i a més, es distribueix sota una llicència GPLv3 (cosa que el fa molt atractiu pel nivell de personalització que permet), per saber-ne més podeu visitar-ne la pàgina a la wiki de l’OSM o l’oficial. Podeu instal·lar-lo des de Google Play, però també des de l’F-Droid. La meva fascinació per l’OsmAnd em va portar a fer-ne una xerrada el Dia de la Llibertat del Programari 2012 a La Palma de Cervelló, i també a traduir-lo amb l’ajuda del Xavier Barnada, la Gemma Balasch, el Joan Montané i el Toni Hermoso; recentment hem incorporat la traducció de l’OsmAnd com a projecte de Softcatalà. Una curiositat és que el mapa de fons que utilitza l’aplicació és de Barcelona, i a la seva pàgina web hi apareix també una fotografia panoràmica de la Ciutat Comtal (reproduïda al capdamunt d’aquesta entrada).
Ara bé, si utilitzem l’OsmAnd és probable que vulguem utilitzar-ne la navegació, i concretament el guiatge per veu quan conduïm. Encara no ens hem posat a crear els fitxers d’àudio necessaris pel guiatge en català, i tampoc hem començat a investigar amb els fitxers TTS en català.
Ara bé, per poder tenir el guiatge per veu en català, us porto una solució que de moment pot ser-vos d’utilitat. Es tracta de l’aplicació OsmAnd Voice Import, que podeu instal·lar-vos des de Google Play. El que ens farà aquesta aplicació és importar fitxers d’àudio de TomTom en format CHK o comprimits en un ZIP a l’OsmAnd de manera automàtica.
Cercant fitxers d’aquest tipus a internet, n’he trobat un que està prou bé. El fitxer s’anomena Catalán-Criss+12db.zip i el podeu baixar des d’aquest enllaç, el fitxer està penjat en un fòrum de veus per TomTom a TodoPocketPC. Ara bé, podeu utilitzar-ne qualsevol altre que trobeu i us agradi.
El que haurem de fer és copiar aquest fitxer a la targeta SD del nostre dispositiu Android, i des d’allà obrir l’OsmAnd Voice Import. Ens apareixerà un missatge de benvinguda en anglès i haurem de fer clic a l’opció (única) «Continue». S’obrirà el contingut de la nostra targeta SD i aquí haurem de cercar el fitxer CHK o ZIP amb les veus. Li direm que volem realitzar la importació i ja estarà.
Ara només ens caldrà obrir l’OsmAnd i anar al menú principal a «Configuració», després a «Navegació» (ens farà triar el mitjà de transport), seleccionem «Guiatge per veu» i aquí veurem que hi tenim el fitxer importat des de l’Osmand Voice Import. El seleccionem i ja tindrem el guiatge per veu en català al nostre OsmAnd.
Espero que us sigui d’utilitat, de moment, i mentre no disposem dels fitxers gravats o en TTS en català per poder baixar-los directament des de l’apartat «Dades fora de línia (baixades)».

2 thoughts on “OsmAnd: Guiatge per veu en català

  1. Hola Óscar,
    Encantado de verte por nuestro blog 😉
    Digamos que para ser «legal» puedes pasarte por la tienda de voces de TomTom donde entre voces un poco frikis (y de pago) puedes encontrar otras normales y gratuitas. A ver si hay suerte! (ya contaras)
    Un saludo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *