Ubuntu-Buider: Crea un LiveCD o LiveDVD d’Ubuntu personalitzat

Si mai us trobeu amb la necessitat de crear un LiveCD o LiveDVD d’Ubuntu personalitzat (perquè l’instal·lareu moltes vegades i us voleu estalviar feina, perquè voleu afegir-li aplicacions o fitxers, perquè voleu fer un LiveCD demostració complet, etc.), possiblement us serà de molta utilitat l’aplicació creada amb Gambas per Francesco Muriana, Ubuntu-Builder (llicència GPLv2).
L’aplicació podeu descarregar-la des de la pàgina que conté el codi en aquest enllaç, o també des de la pàgina al launchpad, en aquest enllaç, en ambdues pàgines hi trobareu els paquets .DEB que faciliten la instal·lació. La guia d’usuari oficial la trobareu aquí.
Quan hàgim instal·lat l’Ubuntu-Builder el que ens farà falta és un LiveCD de l’Ubuntu, o una imatge ISO d’un LiveCD, podeu descarregar-vos la darrera versió d’Ubuntu a la seva pàgina oficial, on podeu accedir a través d’aquest enllaç; i si preferiu una versió més antiga la trobareu aquí.
Si ja tenim tot això preparat, ja podem iniciar l’aplicació, ens demanarà la contrasenya de l’usuari i en apareixerà aquesta finestra:
En primer lloc seleccionarem l’opció «Select ISO» i apareixerà un desplegable on haurem de seleccionar on tenim el LiveCD, en el nostre cas, com que utilitzarem un fitxer .ISO escollim l’opció «From local disk» i cerquem el nostre fitxer. S’obrirà un Terminal i es carregarà la imatge a Ubuntu-Builder.
A continuació podem seleccionar l’opció «Select DE/WM» i veurem que apareixen tot un seguit d’escriptoris(DE) / gestors de finestres(WM) entre els que haurem de seleccionar el que nosaltres preferim: Gnome, KDE, XFCE4, LXDE, MATE, BlackBox, E17, FluxBox, IceWM o OpenBox. Es tornarà a obrir una finestra del Terminal i s’instal·larà el DE/WM seleccionat.
A partir d’aquí es pot dir que ja tenim tot el necessari per crear el nostre LiveCD o LiveDVD, però la personalització pot continuar. Algunes opcions són:
  • «Edit sources.list»: Evidentment ens permetrà afegir repositoris on anar a cercar els paquets. Si volem instal·lar aplicacions que no són als repositoris de l’Ubuntu al nostre LiveCD, i que periòdicament s’actualitzin, haurem d’afegir-hi les adreces pertinents.
  • «Synaptic»: Aquesta opció ens obrirà el «Gestor de paquets Synaptic» des d’on podrem afegir al nostre LiveCD totes aquelles aplicacions que en calguin. Bones idees poden ser instal·lar els nostres paquets d’idioma (per exemple, el català), instal·lar l’ubuntu-restricted-extras (per assegurar-nos que des del LiveCD podrem visualitzar fitxers .mp3, .mp4, .avi, etc.), o qualsevol altra aplicació.
  • «Install deb packages»: Ens permetrà instal·lar al nostre LiveCD els paquets .DEB que vulguem, de manera que ja apareguin al nostre Ubuntu personalitzat.

Fins aquí, podríem dir que ja podríem tenir un Ubuntu bastant a la nostra mida i necessitats, però encara hi ha més… Si anem a la nostre /home, veurem que s’hi ha creat una carpeta anomenada ubuntu-builder són tots els fitxers generats amb l’aplicació. Si volem esborrar-los ho haurem de fer com a superusuari o root, l’aplicació però, ens facilita la tasca amb l’opció «Menú > Clean Workpath». Ara s’entén que no és això el que volem fer, i mirarem el seu contingut. Hi trobarem 3 carpetes:

  • Carpeta configs: Dins hi trobarem els fitxers amb les opcions que també podem modificar des de l’aplicació quan cliquem el botó «Settings». Per tant, en principi, res a tocar, o en qualsevol cas, millor fer-ho des de la pròpia aplicació.
  • Carpeta ISO: Aquesta carpeta conté el que contindrà el nostre LiveCD o LiveDVD. Si volem afegir-li fitxers (música, vídeos, imatges o el que sigui) independentment de la distribució que crearem, una bona idea seria incloure’ls aquí. Altres fitxers que ens podria agradar afegir aquí, poden ser un autorun.inf (si volem personalitzar la icona -caldrà afegir-hi un fitxer .ICO-, etiqueta, etc. del LiveCD quan s’introdueixi en un SO Windows), o un autorun.sh (amb permisos d’execució!) si volem que s’executi un script quan s’introdueixi en una distribució de Linux ja instal·lada.
  • Carpeta FileSystem: Aquesta carpeta conté el que serà la distribució que estem creant. Podem toquetejar-hi cosetes directament accedint al sistema de fitxers com a root, o bé des de l’opció «Console» de l’aplicació. Anem a parlar-ne amb calma…
Per exemple, ens podria agradar que cada nou usuari que es crearà (tant l’usuari del LiveCD com els posteriors a la instal·lació) tinguin alguns fitxers concrets a la seva /home. Bé, per fer-ho haurem de desar aquests fitxers a /etc/skel, que en el nostre cas serà a:
/home/ubuntu-builder/FileSystem/etc/skel
Per exemple podem crear-hi un carpeta /Desktop amb alló que volem que ens aparegui a l’escriptori: un accés directe, un fitxer…
També podríem desar-hi, per exemple una carpeta /.fonts amb els tipus de lletres que volem trobar-nos-hi instal·lades, o una carpeta /.mozilla amb les configuracions del nostre Firefox (adreces d’interès, complements, etc…). Cada nou usuari tindrà aquests fitxers a la seva /home.
Evidentment podem realitzar moltes més personalitzacions, perquè us en feu una idea (o més ben dit, perquè agafeu idees), aquí va un enllaç interessant d’askubuntu, on per exemple expliquen com personalitzar temes entre d’altres coses.
Per personalitzar les configuracions, però, l’aplicació Ubuntu-Builder ofereix la possibilitat (que a mi no m’ha funcionat) de fer-ho de forma gràfica si premem el botó «Desktop»

Pels que vulgueu portar la personalització a l’extrem,  l’opció «Ubiquity» et permet canviar a través de codi HTML, les imatges i text que es mostraran mentre s’està instal·lant l’Ubuntu. Malauradament, però, a l’Ubuntu-Builder no hi tenim l’opció de modificar els fitxers d’Ubiquity en català des de l’aplicació. Podeu trobar els fitxers .HTML en català a:
/home/ubuntu-builder/FileSystem/usr/share/ubiquity-slideshow/slides/l10n/ca
Les imatges les trobareu a:
/home/ubuntu-builder/FileSystem/usr/share/ubiquity-slideshow/slides/screenshots 
També podria ser que us faci il·lusió visitar la carpeta:
/home/ubuntu-builder/FileSystem/usr/share/ubiquity/pixmaps
Per canviar alguna coseta de l’aspecte gràfic durant la instal·lació.

Bé, arribats a aquest punt ja hauríem de tenir la nostra distribució personalitzada d’Ubuntu a punt, podrem fer anar el LiveCD per provar-lo (abans de torrar-lo) amb l’opció «Try» i si ja estem segurs de què el resultat és el bo, l’opció «Build» ens generarà la imatge ISO del LiveCD o el LiveDVD. Aquesta imatge la trobarem a /home/ubuntu-builder.
Nota: Si esteu pensant en torrar la imatge ISO, recomano que la moveu a l’Escriptori (en realitat no la moureu, sinó que en fareu una còpia), perquè la ISO està creada per root i tant des del Creador de CD/DVD com des de Brasero tindreu problemes per treure aquest fitxer d’allà una vegada torrat (ja que l’original té com a propietari a root).
Espero que us hagi agradat:
Personalitzacions i creativitat al poder! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *