«Konfraria Free Culture DVD» i punts de llibre per la Diada de Sant Jordi

Enguany, l’Ajuntament de La Palma de Cervelló ha ofert a La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma la possibilitat de tenir una parada al carrer per la Diada de Sant Jordi.
Evidentment ens va agradar la idea i vam acceptar, ja que tota oportunitat per difondre el nostre ideari és benvinguda, i així va ser com vam haver de començar a pensar en què oferiríem a part d’explicar les nostres actuacions. Ho vam tenir clar bastant ràpid; donaríem a conèixer les llicències Creative Commons i altres llicències lliures a través d’un punt de llibre (xuleta de les llicències) i un DVD amb continguts i programari lliure; el «Konfraria Free Culture DVD».

 • «Konfraria Free Culture DVD»: Aquest DVD és un recopilatori d’alguns dels millors continguts lliures que poden trobar-se a la web. La ISO d’aquest DVD -que pesa 4,21Gb- la tenim penjada al servei Mega (ja que no disposem de servidor propi) i aquest és l’enllaç de baixada: Imatge ISO «Konfraria Free Culture DVD». Evidentment, si algú li agrada el projecte i vol penjar la ISO a un servidor propi, només cal que uns ho digui i hi afegirem l’enllaç de descàrrega. Si voleu provar la ISO sense torrar cap DVD, us recomanem aquesta entrada del nostre blog: «Muntar imatge ISO a Ubuntu Natty amb Furius ISO Mount». El DVD és en realitat un LiveDVD d’Ubuntu 12.10 en el què s’hi trobaran instal·lats els paquets de llengua catalana i castellana, els còdecs d’àudio i vídeo (que permeten visualitzar fitxers .avi, .mpg, .mp3, .mp4, etc), i algunes aplicacions addicionals com l’editor d’imatges Gimp, el reproductor VLC, l’editor de vídeo OpenShot, etc. de manera que pot provar-se l’Ubuntu sense instal·lar-lo gaudint de la traducció al català i podent visualitzar la totalitat dels continguts del DVD des del LiveDVD. El LiveDVD ha estat creat amb Ubuntu-Builder (expliquem com fer el mateix en aquesta entrada: «Ubuntu-Buider: Crea un LiveCD o LiveDVD d’Ubuntu personalitzat»). 

Pel que fa als continguts, el «Konfraria Free Culture DVD» inclou:

    • Llibres lliures: S’inclouen 10 llibres de lectura (com les novel·les juvenils de Moisés Cabello, o les de terror de Santiago Exímeno), i 9 llibres que fan referència al programari lliure i a les llicències lliures. 
    • Vídeos lliures: Se n’inclouen 4, a mode de clip, explicatius de les llicències Creative Commons.
    • Fotografies lliures: S’ofereix el recull de 101 fotografies de Flickr inclòs en el FreeMe DVD i tota la galeria de 75 fotografies de La Konfraria sobre La Palma de Cervelló.
    • Mapes lliures: Hi trobareu una carpeta amb mapes amb nomenclàtor de carrers de La Palma de Cervelló realitzats a partir d’OpenStreetMap, i també un parell de fitxers OBF amb mapes per utilitzar a l’OsmAnd, l’aplicació lliure de navegació per Android i Blackberry que utilitza les dades d’OpenStreetMap. Aquests mapes són de Catalunya un, i del conjunt dels Països Catalans l’altre, i és possible que no els trobeu disponibles a cap altra lloc de la web. Les dades d’OSM són de mitjans del març de 2013.
    • Programari lliure per Windows en català:  En concret s’ofereixen l’Audacity, el Firefox, el GBrainy, el Gimp, el LibreOffice, el Pidgin, el Thunderbird i el VLC media player, tots ells descarregats del rebost de Softcatalà.

    Trobareu tot el contingut detallat (i amb els enllaços corresponents) en aquesta pàgina: «Continguts del Konfraria Free Culture DVD».

    Per la Diada de Sant Jordi nosaltres repartirem 50 DVDs gratuïtament. Els DVDs han estat torrats en DVDs LightScribe de colors, de manera que n’hi haurà 10 de groc, 10 de taronja, 10 de rosa, 10 de verd i 10 de blau. Si algú vol crear-se el seu propi DVD pot imprimir-se’l seguint aquest tutorial del nostre blog: «LightScribe (Simple Labeler i LaCie) a Ubuntu Natty, i com afegir aplicacions al launcher de l’Ubuntu», el fitxer amb la imatge -com ja podeu imaginar-vos- el trobareu també dins del DVD.

    • Punt de llibre: El punt de llibre està imprès en paper fotogràfic de 10×15 i posteriorment ha estat plastificat, fet que li dóna rigidesa (no es farà malbé amb facilitat). S’ha cuidat l’estètica a l’anvers, amb uns colors suaus, el logo de La Konfraria, una lleugera marca a l’estil esborrany amb els símbols de GNU i Linux, i una citació de Richard Stallman que diu: «Beethoven era un bon compositor perquè utilitzava idees noves en combinació amb idees antigues. Ningú, ni tan sols Beethoven podria inventar la música des de zero. El mateix passa amb la informàtica.». Al revers hi ha una recopil·lació de diferents tipus de llicències per poder explicar-les. En concret s’hi exposen les llicències Creative Commons (s’exemplifica la CC-BY-SA amb la Viquipèdia i OpenStreetMap), el domini públic, la WTFPL, i les llicències GPL (s’exemplifica amb el Gimp) i LGPL (s’exemplifica amb el LibreOffice). Els fitxers d’imatge del punt de llibre estan inclosos en el «Konfraria Free Culture DVD» per si algú vol utilitzar-los.  El dia de Sant Jordi repartirem gratuïtament 80 d’aquests punts de llibre.

    Esperem que us agradi la iniciativa, i a nosaltres ens agradaria molt saber si heu utilitzat algun dels continguts que aquí es presenten. 

    Què en gaudiu!

     Deixa un comentari

     L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *