Telegram messenger CLI per a l’Ubuntu (amb Guake Terminal)

Tot i que el mes d’octubre ja es parlava als mitjans d’aquesta nova aplicació que ha de fer la competència a Whatsapp, aquest cap de setmana i encara avui, hi ha hagut una allau d’articles, notícies i piulades que en parlen. Jo recomano la lectura dels articles a Geeks.cat (que té una interessant taula comparativa amb Whatsapp) i a PortalLinux.es.

Jo mai he tingut Whatsapp. Fa poc em va temptar l’aplicació catalana (bé, de Barcelona) Woowoos (que no té una llicència lliure ni el codi obert, i això no m’agradava), però finalment ha estat Telegram (@telegram) qui m’ha convençut. Telegram està disponible al Google Play per Android i m’imagino que no trigarà a trobar-se a l’F-Droid i des del 25 de febrer ja està disponible a l’F-Droid, per cert, també està disponible per altres SO dels quals no en recordo el nom 😉
Telegram encara no està disponible en català, però de ben segur que essent programari lliure algú s’hi posarà però ja està completament traduït al català, a l’espera de què els desenvolupadors l’incorporin a l’aplicació.
Què m’agrada de Telegram? La llicència GPLv2 La llicència GPLv2 dels clients (encara que malauradament no s’ha alliberat el codi del servidor ni sabem sota quina quina llicència es distribuirà -per més informació, podeu veure aquest article a Anotacions al marge: «Telegram: potser ni tan lliure ni tan segur»), la possibilitat d’enviar missatges encriptats, l’autodestrucció de missatges, poder enviar fitxers de fins a 1GB, la seguretat (només cal dir que ofereixen 200.000$ al hacker que aconsegueixi vèncer les barreres de seguretat), servidors descentralitzats…

… I podem utilitzar-la amb Linux des del Terminal!!

I això és el que intentarem explicar aquí, però amb un afegit, enlloc d’utilitzar el Terminal (gnome-terminal) utilitzarem el Guake Terminal.

Som-hi?

Qui ens permetrà fer això és el Telegram messenger CLI, client no oficial per al Telegram (visiteu-ne la pàgina a GitHub, val la pena). Primer de tot el que hem de fer es baixar-nos el Telegram messenger CLI, obrim el terminal i ens situem a la carpeta on volem baixar el fitxer. Farem la baixada amb la comanda:

 
 wget https://github.com/vysheng/tg/archive/master.zip -O tg-master.zip
En segon lloc, descomprimim el fitxer (si us és més fàcil podeu fer-ho fent clic amb el botó dret sobre el fitxer on heu d’escollir l’opció «Extreu aquí»):

 tar xzf tg-master.zip && cd tg-master
Això ens crearà una carpeta anomenada tg-master (en el nostre cas a /home/konfraria/Escriptori/tg-master).
Abans de proseguir, és important assegurar-nos de què tenim totes les dependències (llibrerires) instal·lades, necessàries per fer córrer l’aplicació. Per si de cas:

 sudo apt-get install libreadline-dev libconfig-dev libssl-dev lua5.2 liblua5.2-dev
Ara entrem amb el Terminal a la carpeta tg-master, i quan hi som dins escrivim:

 ./configure
I si no obtenim cap error, continuem:

 make

I ara llancem per primera vegada l’aplicació amb:


 ./telegram -k tg.pub
Per defecte la clau pública (tg.pub) és a la carpeta tg-master, si estigués la poseu en algun altre lloc caldria indicar-ne la ruta.
El que passarà ara, és que ens demanarà el nostre telèfon, on hem d’indicar-hi el +34 (evidentment, si estem a Espanya) al davant. Rebrem un SMS amb un codi de validació, i l’haurem d’introduir a continuació:

Quan ens apareix el nom del nostre usuari amb colors i el signe >, és que ja estem connectats.
Podem escriure:


 help
I obtindrem un llistat d’ajuda amb les comandes que ens poden fer falta, com per exemple:


 contact_list (per veure la llista de contactes)
 msg nom_contacte missatge (enviar el missatge a nom_contacte)
 add_contact telèfon nom cognom (afegeix el contacte)
 send_photo nom_contacte fitxer_d’imatge (enviar el fitxer d’imatge a nom_contacte)
 create_secret_chat user (crea un xat privat amb l’usuari) 

Per sortir-ne (que és el que farem ara) podem escriure quit i prémer la tecla de retorn:


 quit

Instal·lar el Guake per utilitzar-hi el Telegram, i crear un accés directe:
Per poder tenir de manera pràctica el Telegram messenger CLI sempre obert i a la vista, ens pot ser molt útil el terminal Guake Terminal. Podem instal·lar-lo escrivint:

 sudo apt-get install guake
Ara ja tenim el Guake Terminal però encara no l’obrirem, crearem el llançador per al Telegram. Per fer-ho utilitzarem l’aplicació Menú principal (alacarte).

 alacarte
Si no la tenim instal·lada podem fer-ho amb la comanda sudo apt-get install alacarte.
S’obrirà la finestra amb tots els menús. Entrarem al menú que ens interessi, per exemple «Internet» i un cop allà, premem el botó «Element nou» que obrirà una nova finestra, on hi posarem:
 • Tipus: Aplicació
 • Nom: Telegram
 • Ordre: guake -t -n=”1″ -e “/home/konfraria/tg-master/./telegram -k /home/konfraria/tg-master/tg.pub”
 • Comentari: L’aplicació lliure de missatgeria destinada a acabar amb el Whatsapp 
On evidentment cal canviar el /home/konfraria per la vostra ruta de la carpeta tg-master. Cal tenir en compte que els directoris amb espais cal posar-los entre cometes. Més o menys es veurà així:
Ah! també podeu desar-vos aquesta icona a la carpeta que vulgueu del vostre ordinador, i afegir-la al llançador.
Tanquem l’aplicació Menú principal (alacarte) i obrim el dash de l’Ubuntu. Allà hi podem escriure «Telegram» i veurem que ja ens apareix l’aplicació. Si ho desitgem podem arrossegar-la per portar-la a la barra lateral, i deixar-la allà fixa:


En qualsevol cas -tant si la fixem a la barra lateral com si no- ja podem executar el Telegram des del Guake Terminal i veurem com s’obre:

Tot plegat és bastant antiestètic, però per sort el Guake Terminal conta amb opcions de personalització de l’aparença:
 

En el meu cas, jo he decidit desmarcar a la pestanya «General» les opcions «Stay on top» i «Show tab bar» que venen per defecte marcades i reduïr al mínim el «Main Window height» amb el lliscador, i a la pestanya «Appearance» he disminuït la transparència amb el lliscador. Tot plegat ha quedat així:


Com veieu, el resultat és molt més pràctic i adequat; i si necessiteu espai per treballar amb el Telegram no oblideu les tecles F11 i F12. La primera us mostrarà el Guake Terminal a pantalla sencera (com a la imatge de sota) i la segona farà visible o invisible el Guake Terminal.


Au! A gaudir-lo, comenceu la reacció en cadena i sobretot recordeu que de mica en mica s’omple la pica (piulada original):

8 thoughts on “Telegram messenger CLI per a l’Ubuntu (amb Guake Terminal)

 1. Moltes gracies per el tutorial!!,
  sols em falta una cosa, Saps com veure les fotos i vedeos que et pasen ?

  He provat amb load_photo i load_video pero no em fuciona.

  Gracies!

 2. De res!
  Per veure les fotos i vídeos que et passen has de conèixer el msg-seqno, és a dir el número que identifica cada missatge.
  Per veure'l pots executar Telegram amb l'ordre -N, o bé canviar el fitxer de configuració (config) que trobaràs a .telegram dins de la carpeta d'usuari (pots veure un exemple de configuració d'aquest fitxer a la carpeta tg-master, si mires el fitxer config.sample).
  Veuràs que cada missatge té un número. Llavors, per exemple, per veure la fotografia del missatge número 150 escrius:
  view_photo 150
  Espero que et serveixi…
  Sort!
  PD: Per cert, si no ho canvies, els fitxers que baixis els trobaràs a: /home/usuari/.telegram/downloads.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *