Segurament el Xapu ha estat i és un dels elements més identificatius de l’Aplec al Pla de sant Joan, i especialment del Xapulina Roc.

El seu creador n’és l’Albert F. però el concepte va sorgir de tot el grup que en aquell moment organitzava l’Aplec al Pla de Sant Joan, l’Associació de Joves recent constituïda. Ja s’havien realitzat dos concerts el 1998 i el 1999, el primer amb un cartell improvisat i el segon amb un cartell molt colorit però que va resultar molt poc vistós. El concert estava molt bé, però necessitava un tret distintiu que ajudés a la difusió…

Reproducció del «Xapu» d’Albert F. realitzada per l’artista local Emili D. amb la tècnica de pirogravat en fusta.

Així va ser que l’any 2000 hi ha l’ocurrència de posar-li nom al concert. I aquest serà Xapulina Roc. Al rock se li treu expressament la «k» en referència a l’espai erm del Pla de Sant Joan, i la «o» de xapolina es canvia per una «u».

Ja teníem nom i ara faltava una imatge que l’acompanyés. Com que el concert s’emmarcava en les festes de Sant Isidre havia d’aparèixer un pagès, un pagès rocker. Es va dibuixar un arbre amb un altaveu per fer referència a què el concert es realitzava al mig del bosc, i l’element més significatiu és que tocava una xapolina en comptes d’una guitarra.

Des de llavors el «Xapu» ha estat un símbol de l’aplec i ha aparegut en un munt de cartells, samarretes, tiquets i etiquetes, etc. del Pla de Sant Joan: de vegades animant a plantar arbres, de vegades reivindicant l’espai, etc… Aquí teniu un recull d’imatges del «Xapu» que de ben segur que us agradaran:

Altres dibuixos icònics

El primer dibuix que es va utilitzar (i que encara s’utilitza) va ser el dibuix de l’ermita de Sant Joan de l’Erm. Un dibuix amb una ermita mig inventada, ja que en aquell moment estava mig enderrocada. Avui dia encara s’utilitza aquest dibuix, i de fet es va renovar per donar lloc a l’actual logo de la Comissió de l’Aplec al Pla de Sant Joan.

Primer logo de l’Aplec al Pla de Sant Joan (1999)

Altres dibuixos amb motiu de l’Aplec que també s’han realitzat han estat per exemple els de la celebració dels 10 anys (amb referències al POUM) i dels 20 anys (amb un recull d’escenes de diferents aplecs).

  1. «Xapu» que animava a plantar després de la ventada de l’any 2009 ↩︎
  2. Dibuix per les samarretes contra la instal·lació d’una línia d’alta tensió al Pla ↩︎
  3. Botons pel lloc web l’any 2001 ↩︎
  4. Primer logo de l’Associació de Joves de la Palma ↩︎

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *