L’any 1998 -l’any de la culminació del procés d’independència de la Palma de Cervelló- va afegir-se a les festes de Sant Isidre la celebració de l’Aplec al Pla de Sant Joan. Llavors es tractava d’una zona erma, descuidada (ja que la majoria de vinyes havien estat abandonades) i en estat de degradació.

Un dels principals objectius de l’organització de l’aplec era que els palmarencs i palmarenques coneguessin l’entorn del Pla de Sant Joan per poder valorar-lo i estimar-lo. Per tant, era molt comú tant a l’Aplec com al concert Xapulina Roc (inclòs en l’aplec) trobar-hi campanyes de conscienciació.

Entre els objectius de l’organització també hi havia donar valor a la pagesia, reivindicar la Festa Major petita i oferir un concert de qualitat per al jovent del poble.

Però el pla no era l’únic element d’interès pel poble, ho era també especialment l’ermita de Sant Joan de l’Erm del segle XXI. L’ermita es trobava en un estat deplorable de conservació, pràcticament amagada per la vegetació i gairebé en runes (podeu veure’n una descripció a artmedieval.net i més fotografies a romanic.eu).

Diverses iniciatives d’associacions del poble van començar a plantejar-se la reconstrucció de l’ermita, i des de l’aplec es va vetllar per donar a conèixer aquesta part del patrimoni. A la pàgina 71 del número 798 d’abril del 1995 de la revista Muntanya hi podem trobar una descripció de l’estat deplorable de l’ermita; i a la mateixa revista Muntanya a les pàgines 80-82 del número 822 del mes d’abril del 1999 hi podem trobar la notícia de l’acord per la reconstrucció de l’ermita.

Alguns poden pensar que potser és exagerat parlar de què realment el pla de Sant Joan estigués en perill de quedar soterrat sota l’asfalt, i que l’ermita quedés rodejada de cases i edificis. Els qui pensen això potser desconeixen la importància i rellevància que va prendre el Pla de Sant Joan en la redacció del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) i les pressions que van aparèixer per urbanitzar el pla i l’entorn de l’ermita.

En aquella època va aparèixer l’Associació de propietaris del Pla de Sant Joan, un autèntic lobby amb un únic objectiu: urbanitzar el pla de Sant Joan.

L’associació publicava de manera periòdica diaris amb articles que exposaven la necessitat d’urbanitzar el pla i els beneficis que això comportaria pel poble.

Es tractava d’un grup de pressió tant poderós, que fins i tot van poder finançar la creació d’un vídeo que van distribuir en format CD per tot el poble. Gaudiu del vídeo i tremoleu:

Per sort; l’aplec i les associacions, els partits polítics i els palmarencs i palmarenques van aconseguir durant un seguit d’anys frenar l’urbanització del pla de Sant Joan i l’entorn de l’ermita… És una història molt llarga d’explicar i segurament hi pot haver diversos punts de vista, però l’important és que vam aconseguir recuperar el pla.

Actualment part del pla de Sant Joan i l’enton de l’ermita del Pla de Sant Joan conformen el que es coneix com el Parc forestal de l’ermita del Pla de Sant Joan mantingut per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Podeu veure el canvi significatiu que ha patit l’entorn de l’ermita del Pla de Sant Joan a la pàgina poblesdecatalunya.cat.

Per tant, l’aplec ha de ser una festa de celebració d’aquesta victòria popular, ara ja no cal que el defensem: Gaudim-lo!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *