Rainlendar2: Skin català + Guifinet, EduCAT1x1, Linkat, Ubuntu, OpenSuse, Fedora, RedHat, Partit Pirata, Consultes per la independència, etc (Categories)

Una de les aplicacions que s’han tornat imprescindibles al meu Ubuntu ha estat Rainlendar2 Lite (pàgina oficial), el petit calendari d’escriptori. Les seves millors virtuts són la senzillesa i el seu agradable aspecte visual, i la seva pitjor pega no regir-se per una llicència lliure. Tota la gent que conec que l’ha provat s’ha enamorat de la petita aplicació.
Rainlendar està traduït 100% al català (històric de traduccions al català), i també conta amb una molt bona traducció al català de l’skin Shadow4 (que implica editar els arxius d’imatges) realitzada per Luigix. El que nosaltres hem creat de nou són un seguit de categories amb les seves icones especials per a frikis catalans.
 
Aquesta entrada al bloc pretén explicar com instal·lar Rainlendar2 completament en català i amb les 18 noves categories que són:
18 icones de 12×12 per les 18 categories
 • Linux
 • Ubuntu
 • Debian
 • RedHat
 • Fedora
 • OpenSuse
 • Linkat
 • Mandriva
 • KDE
 • Gnome
 • Software Freedom Day
 • EduCAT1x1
 • Guifi·net
 • La Konfraria
 • Partit Pirata
 • #kdd al Twitter 
 • Catalunya
 • Consulta per la independència (la icona mostra un 13-S en homenatge a la primera consulta que es va realitzar el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt).
En primer lloc haurem de descarregar el paquet .deb de Railendar Lite (que és la versió gratuïta), podem fer-ho des de la pàgina o directament des d’aquí. També podríem descarregar els arxius per realitzar la compilació nosaltres.
Instal·lar-lo és -com tots els paquets .deb– molt senzill, només cal clicar amb el botó dret  del ratolí sobre l’arxiu descarregat i seleccionar l’opció “Obre amb el gestor de paquets GDebi”. S’instal·larà el paquet i les dependències, si ens en falten. Ara ja podríem provar el programa que trobarem a Aplicacions > Oficina > Rainlendar2.
 

Arribats a aquest punt és recomanable que iniciem Rainlendar2, apareixerà el calendari al nostre escriptori, no el tanacarem i continuarem.

Proseguirem amb la catalanització de Rainledar2. En primer lloc descarregarem l’arxiu que conté la traducció al català. Podem descarregar-lo des d’aquí, clicant sobre la icona:

Haurem descarregat l’arxiu Catalan.r2lang , el qual per a instal·lar-lo només cal que l’arrosseguem (com si moguéssim un arxiu d’una carpeta a una altra) al calendari de l’escriptori. Ja tindrem l’idioma instal·lat. Quan fem això el que estem fent és copiar el contingut de l’arxiu Catalan.r2lang (que és en realitat un arxiu .comprimit .zip) a la carpeta destí /home/usuari/.config/.rainlendar2/locale/ca_ES, concretament s’hi copien els arxius rainlendar2.po i rainlendar2.mo. Abans de veure els canvis, cliquem amb el botó dret del ratolí sobre el calendari i seleccionem “Actualitzar”. Si tinguéssim algun problema podríem clicar amb el botó dret del ratolí sobre el calendari i seleccionaríem Opcions > General > Idioma, i mirem si hi tenim el català a la llista desplegable. Ara ja tindríem l’aplicació traduïda al català però no així el calendari en sí, els mesos, els dies, els panells, etc.

Necessitarem descarregar l’arxiu que conté l’skin de La Konfraria (que és el Shadow4 traduït al català per Luigix i amb les 18 categories), l’arxiu descarregat serà Konfraria.r2skin i pot descarregar-se clicant sobre la icona:

 

Per a instal·lar-lo procedirem de la mateixa manera que abans, és a dir, arrossegarem l’arxiu a sobre del calendari com si desplacéssim un arxiu d’una carpeta a una altra (en realitat això l’única que cosa que fa és copiar l’arxiu Konfraria.r2skin a la carpeta /home/usuari/.config/rainlendar2/skins). A continuació haurem d’aplicar l’skin, i ho farem clicant amb el botó dret sobre del calendari i seleccionant Opcions > Aparença. Una vegada aquí, hem de buscar Konfraria d’entre les aparences disponibles i quan la localitzem la seleccionem i cliquem sobre la petita fletxa que hi ha entre els dos quadres. Veurem que apareix Konfraria a tots els elements del quadre de la dreta. Cliquem a “Acceptar” i tanquem la finestra.

Ara procedirem a executar l’acció “Actualitzar” (botó dret sobre el calendari…) per veure el canvi en el nostre calendari. Sobretot no ens espantem, perquè la primera vegada surten tots els panells i possibilitats de calendaris oberts, per tant haurem de fer una mica d’endreç tancant els panells que no ens interessin. Això pot fer-se clicant sobre el calendari amb el botó dret del ratolí i anant a “Finestres” desmarquem les que no interessen. L’exemple de l’esquerra té seleccionades les finestres “Calendari”, “Llista d’esdeveniments” i “Llista de tasques per fer”.

Ara ja estaríem en disposició de crear un esdeveniment (botó dret, “Nou esdeveniment”) i seleccionar qualssevol de les 18 noves categories. Algunes categories tenen al davant símbols com * i @, això és per a aconseguir que aquestes categories apareguin agrupades. Anem a exemplificar la creació d’alguns esdeveniments especials: 

Exemple 1, Repetició anual: Per crear un esdeveniment que ens avisi cada any per l’11 de Setembre cliquem a “Nou esdeveniment”. A resum hi escrivim “Diada de Catalunya” i seleccionem la categoria “Catalunya”. Quan tenim això anem a la pestanya “Recurrència” i podem clicar “Repeteix cada 1 any”. Així Rainlendar tots els 11 de Setembre sabrà quin dia és.
 
Exemple 2, Esdeveniment de més d’1 dia de durada: Per crear l’esdeveniment del SAX 2011 de Guifi·net, per exemple, hauríem de crear l’esdeveniment a resum posar-hi “SAX 2011”, per exemple, marquem la categoria “@Guifinet” i a “Hora d’inici” hi posem 16 de març 2011 i a “Hora de finalització” hi posem 20 de març 2011. En aquest cas, per exemple, ens podria ser interessant crear-hi un enllaç a la “URL” de la pàgina web amb la informació del SAX 2011, per exemple.

Exemple 3, El tercer dijous de cada mes: Les reunions Guifilab al Citilab es realitzen (de moment) els primers dimarts de cada mes. Per crear un esdeveniment d’aquest tipus seleccionem el primer dimarts d’un mes per crear-hi l’esdeveniment. Quan anem a la pestanya “Recurrència” hi trobarem la opció “Primer dimarts de cada mes” que variarà (dia de la setmana i ordinal) en funció de quin sigui el dia on hem creat l’esdeveniment. 

Si volem que cada vegada que engeguem l’ordinador s’iniciï també Rainlendar2  Lite només cal indicar-ho; anem a Sistema > Preferències > Aplicacions d’inici (al panell superior d’Ubuntu). Aquí cliquem el botó “Afegeix” i a la finestra que apareix posem “Rainlendar” a Nom, i el més important, posem rainlendar2 a on hi diu Ordre. Cliquem “Afegeix” i ara quan reiniciem l’ordinador Rainlendar ja s’hi engegarà sol.

Una cosa important, els arxius amb els calendaris que creem i les configuracions de Rainlendar2 els trobarem a /home/usuari/.config/.rainlendar2. Els arxius .ics (com Default.ics) són els diferents calendaris que ens creem amb totes les anotacions, l’arxiu rainlendar2.ini conté totes les configuracions que hem aplicat a rainlendar i a la carpeta backups hi trobarem arxius .zip que contenen còpies de seguretat dels arxius .ics i .ini.

Finalment tenia la intenció d’explicar com crear noves categories, però l’entrada se m’està allargant massa. Si a algú li interessa molt saber com fer-ho només cal que ho demani als comentaris de l’entrada i escriuré una entrada explicant-ho. Ara bé, si algú vol provar-ho pel seu compte, un parell de pistes: cal descomprimir l’arxiu .r2skin i trastejar l’arxiu elements.xml que trobareu a la carpeta “xml”. Després d’haver trastejat comprimirem les carpetes xml, images i l’arxiu skin.xml (que necessàriament ha d’estar a l’arrel) en un arxiu nom.r2skin.zip i quan l’hem creat el renombrem per nom.r2skin, ara ja estarà preparat per instal·lar.

Bé, a disfrutar-ho… espero que aquest Rainlendar2 renovat satisfaci les vostres necessitats de friki tant com a mi m’ha comportat fer-ho.

Ara a omplir-lo!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *